Čest problem koji se javlja kod ronjenja na dah ili sa bocama je mogućnost gubitka nekog dijela opreme koji ronioc koristi.
Ronioci gube: podvodne puške, lampe, fotoaparate, kamere i drugu vrlo skupu opremu koju koriste. Navedena oprema je najčešće negativno plovna što znači da tone na dno.
Ako je mjesto na kojem se roni relativno plitko (do 50 m), ronioc sa bocama može bez većih problema podignuti potonulu opremu.
Problem se javlja ako je dubina na kojoj se roni veća od navedene.

Cilj izuma je sprječavanje potonuća bilo kojeg dijela opreme na veću dubinu od željene. Najčešće su to dubine oko 50 m.
To je postignuto na način da se u kućištu u kojem se nalazi ampula sa komprimiranim plinom nasuprot najtanjeg dijela ampule koji je predviđen za bušenje i oslobađanje plina, nalazi probojna igla. Između igle i ampule postavljen je osigurač koji sprječava udaranje ampule u iglu prije nego okolni tlak prijeđe željenu vrijednost.
U trenutku kada uređaj potone na maksimalnu dozvoljenu dubinu, tlak na ampulu koji se ostvaruje preko balona, postaje toliki da osigurač popušta, ampula udara u iglu i komprimirani plin ekspandira te napuhuje balon.
Balon je kod ovog uređaja korišten kao element koji osigurava nepropusnost uređaja, a napuhuje se u trenutku aktiviranja te osigurava uzgon samom izumu i dijelu opreme koju osigurava.
Dubina na kojoj će se uređaj aktivirati regulira se jačinom osigurača.Zoran Maksan, Zadarska 1, 23 210 Biograd na Moru

tel: 00 385 (0)23 385 500, fax: 00 385 (0)23 386 676,
mob: 00 385 (0)91 500 28 55, e-mail: zoran@maksan.hr

Ampula